13/04/03

coctail jardin
Metrovacesa

Safari extraordinario


> noticias:


L''opa' sobre Metrovacesa fracassa a l'assolir l'adhesió de només el 23,23% del capital

Bami, màxim accionista, podrà reprendre
el procés de fusió amb la seva participada

Redacció
MADRID

Metrovacesa continuarà en mans dels seus actuals propietaris. Les companyies italianes Quarta i Astrim -controlades pels grups Caltagirone i Marchini- van donar ahir per fracassat el seu intent de controlar Metrovacesa, segona immobiliària espanyola, després de conèixer que l'oferta pública d'adquisició d'accions llançada sobre el 100% de l'empresa presidida per Joaquín Rivero va aconseguir només una acceptació del 23,23% del capital social de la immobiliària. Aquest percentatge suposa menys de la meitat del límit del 50% a què va quedar condicionat l'èxit de l'operació.
En concret, van acudir a l'oferta italiana, que proposava el pagament en metàl·lic de 27 euros per acció, un total de 15,23 milions d'accions de l'empresa, del conjunt de 65,55 milions que en constitueixen el capital.
Després de conèixer aquest resultat, els oferents van transmetre a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) la voluntat de no renunciar al límit mínim establert per donar per bona l'operació i no adquirir cap acció de Metrovacesa a través de l'opa, "que queda sense cap efecte".


Des del gener
D'aquesta manera, Bami, màxim accionista de Metrovacesa ja que controla el 24,99% de l'accionariat, podrà reprendre el procés de fusió amb la seva participada queva interrompre el 22 de gener passat l' opa italiana. Val a dir que aquesta opa va tenir lloc després que el 29 de novembre de l'any passat Immobiliària Colonial, controlada per La Caixa, iniciés converses amb Metrovacesa i Bami per integrar els tres grups immobiliaris, i que tampoc van arribar a bon port.
No obstant, l'operació italiana ha constituït el teló de fons d'un canvi en el repartiment accionarial de Metrovacesa. Així en l'actualitat el primer accionista de la societat és Bami, amb un 24,99%, seguit per la immobiliària catalana Sacresa, que ha aconseguit fer-se seva una representació del 9,11% després d'adquirir, en ple termini d'acceptació de l' opa, accions
representatives del 4,15% del capital i una opció de compra del 5,1042%, fins ara en mans de Cartera Deva.
Per la seva banda, Expo-An va entrar a Metrovacesa quan, al costat de la caixa andalusa El Monte i la seva participada HC, propietat de Domingo Díaz de Mera, van comprar al fons Abu Dhabi la participació del 7% que controlava en la societat. L'entitat financera andalusa va adquirir el 3% i HC i Expo-An un 2% cadascuna, per un import total de 124 milions d'euros. Amb aquesta operació, Expo-An eleva la seva participació inicial el 5,21%.


Tres mesos després
El fracàs de l'opa es produeix just tres mesos després del seu llançament, el 22 de gener passat, quan les societats Quarta i Astrim van presentar la seva primera oferta hostil per Metrovacesa, una operació pel 75% del seu capital social a un preu de 25 euros per acció.
La proposta va ser immediatament rebutjada per Bami, primer accionista de la societat opada i, posteriorment, per la totalitat del consell d'administració de la societat, que va qualificar la proposta de "parcial", i va argumentar que el preu ofertat "no reflectia el valor real de la
companyia".
Aquest primer rebuig va portar els grups italians a elevar l'efecte de la seva opa fins al 100% del capital social de Metrovacesa i millorar en un 8% la contraprestació oferida, fins a 27 euros per títol. La millora de l'oferta va provocar una divisió en el màxim òrgan de gestió de la immobiliària, ja que, si bé es va considerar de forma unànime que el preu continuava sent insuficient, quatre dels seus dotze membres van expressar la seva intenció d'acudir "a títol personal" a l'oferta, encara que només sumaven una representació conjunta del 0,178%.

Per tant, com vostès bé dedueixen, els italians no van fer el negoci del segle i seguirem tenint Metrovacesa una estoneta.